Zou u liever een huis kopen of de wereld zien? Hoe millennials omgaan met schulden.

Ze zijn zorgeloos, leven nu en spenderen veel te veel geld aan ervaringen in plaats van te sparen voor de toekomst: Is de evaluatie van de zogenaamde millennials correct? Gegevens van incassobureaus en anderen tonen het aan: Het is ingewikkeld.

Image of a student sitting under a tree with their laptop, books and a coffee cup.
Laptop, koffie en zo weinig mogelijk bagage: Millennials gaan anders door het leven dan de generatie van hun ouders.
“Wanneer ik mijn eerste huis wou kopen, kocht ik geen guacamole voor USD 19 en vier koffie’s aan USD 4 per stuk.” Deze opmerking van de Australische vastgoedmakelaar en ondernemer, Tim Gurner, geeft het beeld van velen van de millennial generatie weer: twintigers tot dertigers met een laissez-faire-houding ten opzichte van leven, werk, bezittingen en uitgaven. Maar wordt dit gereflecteerd in hun uiteindelijke gewoontes qua leningen en uitgaven?

Inderdaad, volgens het UK Citizens’ Advice Bureau, zijn schulden bij jongeren een toenemend probleem in het Verenigd Koninkrijk. Tussen 2010 en 2012 hadden jonge mensen tussen 15 en 24 de hoogste gemiddelde onveilige verhouding tussen schulden en inkomsten dan eender welke leeftijdsgroep en deze kende tussen 2006 en 2012 een groei in schulden van 200%. Deze toename was meer dan tien keer groter dan voor het grotere deel van de bevolking.

Wat betreft terugbetaling van schulden, zijn de meningen echter verdeeld: 38% van de leden van de Duitse Verenigingen voor Incasso (BDIU) zeggen dat jongeren slechtere betalers zijn dan hun ouders. 62% zeggen dat jonge klanten even of zelfs meer betrouwbaar zijn wat hun betalingen betreft, dus incasso is daar niet zo zeer aan de orde.

Waaraan geven millennials hun geld graag uit?

Waaraan geeft de avocado-generatie dan zijn geld uit en waarvoor gaan zij leningen aan? Als de clichés kloppen, zouden we een verschil moeten merken in vergelijking met de algemene bevolking. Volgens het EOS-onderzoek van 2017 naar schulden, zijn landen zoals Duitsland, Rusland en de VSA dubbel zo geneigd om een lening aan te gaan, d.w.z. door middel van een huurkoop, de afbetaling van een wagen of motor alsook voor hun opleiding.

De oorzaken van schulden bij de jeugd, zijn volgens 81% van de BDIU-leden te wijten aan te hoge uitgaven aan gebruiksgoederen. Ze zeggen dat jongeren in problemen geraken door online shops, telecom providers en fitness studio’s en volwassenen tussen 25 en 59 hebben problemen om hun bank of bouwaannemers, energieleverancier en telecom providers terug te betalen.

We kunnen reeds een patroon zien: de jongerengeneratie gaat meer leningen aan maar niet zozeer om een huis te kopen maar meer om te spenderen aan behoeften op korte termijn. Dit blijkt uit een ander onderzoek.

Ervaringen zijn belangrijker dan bezit

Volgens het onderzoek van Ipsos voor Eventbrite, een online ticketbedrijf, verkiest drie kwart van de ondervraagde millennials ervaringen zoals reizen, naar een show gaan, met vrienden zijn - boven bezit. Het Duits Instituut voor marktonderzoek GfK bevestigt dit: van 2007 tot 2017, verschoof “genieten van het leven” van de tiende naar de derde plaats wat betreft prioriteiten van millennials. Een enquête uit 2015 bij millennials uit Duitsland, toonde echter verrassende resultaten. Terwijl carrière op de zesde plaats stond, stond reizen op de vijfde plaats en financiële onafhankelijkheid op de tweede plaats.

Begrijpelijk, millennials willen vrij zijn van schulden, net zoals iedereen. Uit een verslag van de Bank of America weten we dat 35% gestresseerd is omdat ze niet genoeg kunnen sparen. Misschien zijn ze gewoon niet in staat om gemakkelijk financiële zekerheid te bereiken: Doordat de prijzen van huizen snel toenemen, is het moeilijker voor jonge mensen om een huis te kopen. Voor anderen zijn de hoge kosten van basisvoorwerpen zoals smartphones waar men tegenwoordig niet zonder kan, de grote oorzaak voor problemen.

Soms gaat het enkel om voeding kopen en huur betalen

Zelfs in Duitsland, waar studentenkosten quasi onbestaande zijn, gaan vele jongeren leningen aan voor hun dagelijkse kosten. Duitse mediaverslagen tonen verhalen aan van studenten die een lening aangaan zonder zich eerst te laten adviseren, of zijn niet in staat om de pro’s en contra’s van hun financieringsopties af te wegen. Doordat ze opgezadeld zijn met terugbetalingen, kunnen slechte beslissingen op jonge leeftijd gevolgen hebben op lange termijn voor deze schuldenaars en daardoor worden belangrijke beslissingen op de lange baan geschoven: Het is moeilijk om een eigendom te kopen of een gezin te starten wanneer men nog andere schulden moet terugbetalen.

Daarom is financiële kennis over concepten zoals kredieten en intresten, huurkopen met hun voorafbetalingen en maandelijkse betalingen, terugbetaling van schulden en budgetten zo belangrijk. Het Global Financial Literacy Excellence Centre (GFLEC) zegt dat hetzelfde geldt voor millennials en besluit: “Millennials missen de basisvaardigheden die nodig zijn om slimme financiële beslissingen te nemen.” Hun schuldeisers zijn het daarmee eens: 52% van de BDIU-leden zeggen dat schulden van jongeren te wijten zijn aan financiële wankennis en de verkeerde persoon die geld leent op het verkeerde moment onder de verkeerde omstandigheden.
1. Before Call: The AI is running via the cloud and is connected to the VoIP systems.
2. During Call: Analysis and live feedback: How fast am I speaking, is my counterpart getting to say anything, how often am I using clichés? In addition, the conversation is being transcribed in real time.
3. After Call: The conversation is then available for analysis.

Nu leven of denken aan morgen?

Er is duidelijk werk aan de winkel. Een optimist zou zeggen, dat voor de goed opgevoede millenials met nog jaren te gaan, het nooit te laat is om beginnen leren over financiën en deze te structureren, hun uitgaven op te volgen en te beheren. Zij kunnen dus van twee walletjes eten: avocado toast en een huis om van te genieten.