Nieuwe CEO Marwin Ramcke: "We verleggen de grenzen in de financiële sector."

Marwin Ramcke is sinds februari 2022 de nieuwe CEO van de EOS-groep. In een interview onthult hij zijn plannen voor de toekomst en welke uitdagingen hij vandaag voor managers ziet.

TijdTijd
  • Nieuwe CEO legt sterke focus op internationaliteit.
  • EOS-groep: Verdere ontwikkeling van een nationale incassodienstverlener naar een technologiegerichte internationale financiële investeerder
  • Maatschappelijke verantwoordelijkheid en diversiteit zijn de drijfveren van de EOS-groep.

Hallo Marwin, gefeliciteerd met je nieuwe rol. Wat was je eerste officiële daad als nieuwe CEO van de EOS-groep en hoe voel je je?

MARWIN RAMCKE: Dank je! Ik heb al mijn nieuwe Directs gebeld om hen te laten weten dat ik er erg naar uitkeek om met hen samen te werken. Zij zijn een team van absolute experts en ik kan niet wachten om met hen aan de slag te gaan. Ik heb al veel ideeën voor de toekomst. Tegelijkertijd heb ik natuurlijk respect voor de verantwoordelijke rol die mij is toebedeeld. 
Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst niet alleen in de incassobranche, maar in de hele financiële sector nieuwe wegen zullen bewandelen.
Marwin Ramcke, CEO van de EOS-groep

Waar wil je de komende jaren met de EOS-groep naartoe?

EOS heeft zich ontwikkeld van een nationale incassodienstverlener tot een financiële investeerder met internationale naam, die vandaag een groot deel van zijn inkomsten in het buitenland genereert. Wij zijn één van de toonaangevende incassobureaus in Europa. Daar kunnen we met recht trots op zijn. Maar we hebben nog erg veel potentieel. Ik zie het als mijn grootste taak om van EOS dé referentie te maken, niet enkel in de incassobranche, maar in de gehele financiële sector. 

En hoe wil je dat bereiken?

We moeten als groep nog meer naar elkaar toegroeien en nog intensiever internationaal samenwerken. Dat werkt al heel goed voor IT-projecten en bij de aankoop van openstaande vorderingen. Op andere gebieden kunnen we nog beter worden, zoals bij de technologie-ondersteunde procesoptimalisatie, oftewel een optimale samenwerking tussen mens en technologie. 
Een goede manager kenmerkt zich door lef en openheid. Ondanks onzekerheden zorgt hij voor stabiliteit en motiveert hij mensen om samen aan de toekomst te bouwen.
Marwin Ramcke, CEO van de EOS-groep

Wat is de grootste uitdaging die EOS in de komende jaren het hoofd moet bieden?

Dat is ongetwijfeld de zogenaamde “War for Talents”. Specialisten worden steeds schaarser, dat merken we vandaag al heel duidelijk. Dit is een van de redenen waarom het voor ons belangrijk is om als groep naar elkaar toe te groeien en ons internationaler te gaan profileren. We moeten niet alleen naar de lokale arbeidsmarkten kijken. Talent is er op de hele wereld te vinden, en we moeten ze kunnen overtuigen om voor een aantrekkelijke baan naar EOS te komen – of het nu in Hamburg, Parijs of Boedapest is. Ik ben er zeker van dat taal daarin een belangrijke sleutel is. Daarom zal er in de toekomst meer Engels gesproken worden, ook op ons hoofdkantoor in Hamburg. Alleen op die manier kunnen we de grootste internationale talenten binnenhalen.

Corporate Responsibility werd onlangs uitgeroepen tot een topprioriteit bij EOS. Hoe zou je op deze weg verder willen gaan?

Naar mijn mening is dr. Michael Otto één van de eerste ondernemers die maatschappelijke verantwoordelijkheid echt serieus heeft genomen. En na 20 jaar bij de Otto-groep is het ook een deel van mijn DNA geworden. We zullen internationaal opkomen voor onze waarden - en hier spreek ik ook namens mijn collega's in het EOS-bestuur. Dat geldt voor maatschappelijke verantwoordelijkheid in het algemeen en voor diversiteit in het bijzonder. Diversiteit is al lang een belangrijk thema in de groep. Een van onze essentiële doelen op dit moment is om het aandeel vrouwen in managementfuncties de komende jaren fors te vergroten.

Wat kenmerkt volgens jou een goede manager?

We hebben nog nooit zoveel verandering meegemaakt als vandaag. Dat is ook voor managers een enorme uitdaging. Enerzijds moeten ze in staat zijn om de veranderingen in hun eigen bedrijf vorm te geven zonder honderd procent te weten waar de weg naartoe leidt, want de wereld verandert voortdurend. Maar tegelijkertijd is het ook hun taak om hun medewerkers te ondersteunen. Een goede manager wordt voor mij gekenmerkt door lef en openheid. Bovendien is hij iemand die kan omgaan met onzekerheid. In tijden van verandering zorgt hij voor stabiliteit en motiveert hij mensen om samen aan de toekomst te bouwen. 

Heb je een rolmodel waar je naar opkijkt?

Ik heb niet echt een rolmodel, maar ik volg een eenvoudige regel: Ik wil elke dag iets nieuws leren, elke dag een beetje beter of slimmer worden dan de dag ervoor. 

Wilt u meer informatie over Marwin Ramcke en de EOS-groep? Neem gerust contact met ons op!

Sabrina Ebeling, People Lead Corporate Communications & Marketing at EOS

Sabrina Ebeling
Corporate Communications & Marketing

Telefoon: +49 40 2850-1480

s.ebeling@eos-solutions.com

Contacteer ons

Photo credits: Benno Ochs, Sebastian Vollmert