Illustration of woman in front of computer facing a robot

Sneller, preciezer, flexibeler: Hoe softwarerobots de efficiëntie en kwaliteit bij EOS verbeteren.

  • Robotic process automation (RPA) wordt opgeleid om geautomatiseerde digitale taken over te nemen.
  • RPA ontlast werknemers van routinetaken
  • Werknemers hebben meer tijd voor taken die uitdagender, creatiever en complexer zijn.
Anna Metrycka wordt erg enthousiast als ze aan robots denkt. Want deze technische assistenten maken haar werk een stuk makkelijker. Elke maand moeten de EOS-projectmanager en haar team in Polen duizenden wanbetalers controleren in het Poolse Nationale Register van Debiteuren (KRZ). Dit houdt in dat namen worden opgezocht op de website van KRZ, gegevens worden overgebracht naar de Kollecto+ software van het bedrijf en de dossiers worden geëvalueerd. Het is een tijdrovende, lastige klus die het personeel vroeger vijf minuten per zaak kostte.

Gebruik van RPA demonstreert het digitale meesterschap van EOS

Zo was het vroeger - maar nu niet meer. Sinds enige tijd wordt deze arbeidsintensieve taak uitgevoerd door "robotic process automation", kortweg RPA. Dit verwijst naar softwarerobots die getraind zijn om bedrijfsprocessen over te nemen en automatisch gedigitaliseerde taken uit te voeren, vergelijkbaar met AI.

De RPA-technologie zorgt er niet alleen voor dat het personeel van EOS veel saai werk niet meer hoeft te doen, maar verbetert ook de efficiëntie en kwaliteit van de wereldwijde activiteiten van het bedrijf op het gebied van debiteurenbeheer en is een indrukwekkend bewijs van de digitale slagkracht van het bedrijf. Ondertussen worden er minstens 90 RPA-oplossingen gebruikt in de hele EOS Groep.
De grondlegger van de "geprogrammeerde revolutie" is Dobrin Mirevski, Chief Digital Officer in Bulgarije. Sinds 2019 zet het team in Bulgarije zich in voor digitale transformatie met behulp van RPA's, te beginnen met automatisering op gebieden als backoffice, juridische zaken, compliance of management accounting. Met het project "UI Path - Digitalizing EOS through Robotic Process Automation" won het Bulgaarse team van ontwikkelaars ook de EOS "Wall of Fame" wedstrijd in 2021. Sindsdien hebben de experts 12 bots geprogrammeerd voor zeven andere landen en hebben ze geholpen bij het opzetten van in-house RPA-expertise.
In Duitsland zijn er 10 bots in gebruik, voornamelijk voor conversie en managementtaken zoals het maken van statistieken voor het managementteam. De 20 bots in Kroatië lezen gegevens uit PDF's voor processen, controleren gerechtelijke procedures en voeren kruisverwijzingen uit met Kollecto+-zaken. In Portugal bieden robots ook ondersteuning bij juridische zaken. In Roemenië helpen 12 bots bij de boekhouding en in Spanje zijn 13 van deze softwarehelpers actief.

Verbeteringen in snelheid, precisie en ROI

Het basisidee is even eenvoudig als baanbrekend: verwijder het robotaspect uit het menselijke werk. Destijds beloofde Dobrin de EOS-ploeg: "Denk na over welk deel van je dagelijkse werkroutine je het meest haat - en we zullen een manier vinden om het te verbeteren met behulp van RPA."

Dit betekent dat gerobotiseerde "medewerkers" de saaie routinetaken moeten overnemen, waardoor het personeel meer tijd krijgt voor creatievere en complexere activiteiten, zoals het ontwikkelen van geïndividualiseerde oplossingen voor consumenten. Dankzij automatisering kunnen mensen zich nu concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn. De oplossing verbetert de efficiëntie en kwaliteit op verschillende niveaus:

  • De werkdruk voor routinetaken wordt drastisch verlaagd.
  • De snelheid en nauwkeurigheid van de verwerking nemen toe.
  • Naleving en toezicht worden verbeterd.
  • De capaciteit kan eenvoudig worden opgeschaald en veel flexibeler worden beheerd.
Zoals Anna in Polen kan bevestigen, is de toename van de kwaliteit van incasso-oplossingen indrukwekkend. De bot die is ontwikkeld door de experts van Dobrin's team voor het gebruik van het KRZ Debiteurenregister slaagt er niet alleen in om meer zaken te controleren in een kortere tijd (3 per minuut), maar is ook uiterst betrouwbaar.
Portrait of a woman, called Anna Metrycka, Projekt Manager at EOS Poland

Tijdens een testfase van tien dagen behaalden we een percentage van 99% foutloze gevallen.

Anna Metrycka
Projectmanager bij EOS Polanda

Besparing op gerechtskosten

Bovendien voorziet de softwarerobot medewerkers van een samenvatting van de datasets en informatie die in de KRZ is gevonden. Deze worden vervolgens opgeslagen in Excel en zijn beschikbaar voor alle teams die zich bezighouden met juridische strategieën. Op basis hiervan kunnen bijvoorbeeld bepaalde zaken als "niet kansrijk" worden bestempeld, waardoor juridische maatregelen tijdelijk kunnen worden opgeschort. Dit bespaart de gerechtskosten die anders verschuldigd zouden zijn voor procedures die waarschijnlijk niet tot de terugbetaling van een schuld zouden hebben geleid. Het potentieel is enorm: de testfase in Polen toonde aan dat dit soort besparingen mogelijk zijn in 35 procent van de zaken die geselecteerd zijn voor een gerechtelijke procedure.
Portrait of Dobrin Mirevski, Chief Digital Officer in EOS Bulgaria

Het onderwerp RPA is ook zeer relevant voor onze klanten. We hebben ons werk gepresenteerd op veel evenementen in verschillende sectoren, bijvoorbeeld in het financiële en bancaire segment.

Dobrin Mirevski
Chief Digital Officer EOS Bulgarije
In Bulgarije, waar het allemaal begon in 2019, zijn ondertussen 30 bots in gebruik. Ze controleren of de regelgeving wordt nageleefd, printen juridische documenten of slaan correspondentie op in het gecentraliseerde incassosysteem. RPA is niet langer een nichekwestie, maar is een groepsbrede game-changer voor digitale technologie geworden, Het biedt mogelijkheden buiten de grenzen van EOS: "Het onderwerp RPA is ook zeer relevant voor onze klanten. We hebben ons werk gepresenteerd op veel evenementen in verschillende sectoren, bijvoorbeeld in het financiële en bancaire segment", zegt Dobrin. Het succesverhaal is nog maar net begonnen.

Als je meer wilt weten over het gebruik van RPA bij EOS, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Fotocredits: EOS