Dit is het nieuwe merk EOS: Marwin Ramcke stelt zichzelf en het nieuwe EOS-logo voor.

Dynamischer, digitaler en grensverleggend: EOS.

EOS presenteert zijn nieuwe look. Het doel: het interne transformatieproces van de groep, dat jaren geleden in gang is gezet, zichtbaar maken voor de buitenwereld. In een interview vertelt CEO Marwin Ramcke over de mindset achter het merk en de nieuwe look en wat dat betekent voor de klanten van EOS.

  • De nieuwe EOS-look belichaamt dynamiek, digitalisering en de wil om de toekomst vorm te geven.
  • De ontwikkeling van EOS van een nationale incassodienstverlener naar een internationaal actieve financiële investeerder wordt zichtbaar voor de buitenwereld.
  • In een interview legt CEO Marwin Ramcke uit welke verwachting hij heeft voor deze nieuwe toekomst en wat die betekent voor EOS-klanten.

Waarom was het tijd voor een nieuwe merkidentiteit?

De relaunch van het merk is een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van de EOS-groep. Ik wil het verduidelijken aan de hand van ons logo. Als je naar ons oude logo kijkt, is dat heel klassiek, heel conservatief en – zo je wil – gewoon heel Duits. We zijn allang niet meer het analoge, nationale incassobureau dat we waren toen dit logo werd ontworpen. Tegenwoordig zijn we een internationale financiële investeerder en digitale pionier die dynamisch actief is op de markt en normen stelt voor de hele sector. Deze enorme ontwikkeling hebben we nog niet naar de buitenwereld toe gecommuniceerd. Maar dat maken we goed met het nieuwe ontwerp.
 Marwin Ramcke

Ons nieuwe merk is een uiting van ons streven om te blijven evolueren. EOS zal nooit een afgewerkt product zijn, transformatie zit in ons DNA.

Waar staat het nieuwe EOS-logo in detail voor?

Het nieuwe logo belichaamt dynamiek, digitalisering en de wil om de toekomst vorm te geven. De kleine ‘e’ in het logo staat voor de internationaliteit van de EOS-groep, die in onze dagelijkse activiteiten steeds meer centraal staat. Het is afgeleid van het Engels - de wereldtaal die zelden hoofdletters gebruikt. De ‘O’ symboliseert de focus op onze doelstelling om de financiën van onze klanten en in gebreke blijvende betalers ten goede te veranderen, zowel in het groot als in het klein. Net zoals de ‘O’ in het midden van het logo staat, staan onze doelstellingen centraal. De ‘S’ - in zijn onvolledigheid - staat voor ons transformatieproces waar we ons al een aantal jaren in bevinden. Vooral op het gebied van bedrijfscultuur en digitale transformatie is er heel veel gebeurd. En daarmee drukken we ons streven uit om continu te evolueren. EOS zal nooit een afgewerkt product zijn, transformatie zit in ons DNA. 

Welke verandering betekent het nieuwe merk voor EOS-klanten?

Afgezien van het logo op het briefhoofd verandert er in eerste instantie niet veel voor onze klanten. Wij blijven een betrouwbare en stabiele partner die hun vorderingen met dezelfde waarden en normen blijft behandelen. We blijven onszelf elke dag opnieuw uitvinden, worden elke dag digitaler en beter, en breiden ons productassortiment voortdurend uit. Onze medewerkers en onze algoritmen leren elke dag bij. Hierdoor kunnen wij vorderingen steeds efficiënter behandelen en onze klanten zo de beste prijzen bieden. Daar konden onze klanten in het verleden op vertrouwen – en dat kunnen ze ook in de toekomst blijven doen.
zoomzoom
Dit is het nieuwe merk EOS: het nieuwe logo siert de lobby van het EOS-hoofdkantoor.
Het nieuwe EOS-logo vertegenwoordigt de drie hoekstenen van de nieuwe merkenwereld: dynamiek, digitalisering en de wil om de toekomst vorm te geven.

Wat zijn je verwachtingen van het nieuwe merk?

Onze visie, de nieuwe claim en uiteindelijk de nieuwe merkidentiteit, inclusief design - dat zijn allemaal dingen die ons als groep definiëren. Het nieuwe merk laat onze stakeholders zien wie we zijn, dat we met onze tijd meegaan en waar we in de toekomst naartoe willen - kortom: wat ze kunnen verwachten van een samenwerking met ons. De eerste indruk is van cruciaal belang. Men mag echter het effect van een dergelijke positionering op de eigen organisatie niet onderschatten. Het nieuwe merk creëert een nieuwe identiteit voor de hele groep en zorgt ervoor dat de individuele locaties nog dichter naar elkaar toe groeien. 

Dat betekent dat de internationale samenwerking in de toekomst moet worden geïntensiveerd?

Inderdaad. De technische basis hebben we - mede dankzij de pandemie - de afgelopen twee jaar al gelegd. De medewerkers van alle landelijke bedrijven zijn nu met elkaar verbonden via één samenwerkingstool. Dat biedt ons in de toekomst veel nieuwe mogelijkheden voor samenwerking. In plaats van in blokken te denken, willen we grenzen - van welke soort dan ook - overschrijden; in plaats van alles landelijk alleen te doen, willen we meer werken in multinationale teams.

We kunnen vorderingen steeds efficiënter behandelen en onze klanten zo de beste prijzen bieden. Daar konden ze in het verleden op vertrouwen – en dat kunnen ze ook in de toekomst blijven doen.

Niet enkel het merk is nieuw. Ook jij hebt zojuist de functie van CEO overgenomen. Was dit het juiste moment voor een frisse wind in het management?

Ik wil niet beoordelen of dit het juiste moment was. Maar een verandering in het management biedt altijd de kans om een nieuw elan te creëren, dingen te heroverwegen en jezelf in vraag te stellen - dit geldt niet alleen voor mij en de Board, maar voor iedereen, ongeacht het hiërarchische niveau. Het is belangrijk om deze energie te gebruiken. Er gaat al zoveel goed bij EOS. We zijn met meer dan 6.000 medewerkers en toch voelt het nog steeds als een grote familie. Dat is één van onze sterke punten. Maar er is nog een enorm potentieel binnen de groep. Mijn persoonlijke doel is om elke dag een beetje beter te zijn dan de dag ervoor. En die mindset wil ik via mijn werk overbrengen op het hele bedrijf.

Wilt u meer weten over CEO Marwin Ramcke of de relaunch van het merk?

Fotocredits: EOS