Een enquête toont aan dat AI-potentieel nog steeds niet wordt benut binnen risico en financiën

Enquête toont aan dat het potentieel van generatieve AI nog steeds niet wordt benut binnen risico en financiën.

  • Generatieve AI zoals ChatGPT heeft potentiële toepassingen in tal van domeinen voor bedrijven.
  • Het domein van risico en financiën hinkt nog steeds achterop en laat het geweldige potentieel van generatieve AI vooralsnog onbenut.
  • Door dit potentieel aan te boren, kunnen bedrijven middelen besparen en ook hun vorderingenbeheer een positieve impuls geven.
Toen generatieve AI voor het eerst wereldwijd in de belangstelling kwam met de lancering van ChatGPT – dat was november 2022, werd al snel duidelijk dat deze technologie grote veranderingen zou bewerkstelligen. De chatbot had slechts twee maanden nodig om de magische grens van 100 miljoen gebruikers te overschrijden. Er wordt momenteel een enorme AI-golf gegenereerd, en dat hebben veel bedrijven snel ingezien. Ondertussen begrijpen velen ook dat we met een disruptieve technologie te maken hebben. In het McKinsey-onderzoek The state of AI in 2023: Generative AI’s breakout year werden ongeveer 1.700 vertegenwoordigers van bedrijven op bestuurs-, midden- en senior managementniveau van over de hele wereld bevraagd. 

De resultaten spreken voor zich: 

zoomzoom
Bedrijven geloven dat generatieve AI veel zal veranderen.
Bron: McKinsey Global Survey on AI, 2023, “The state of AI in 2023: Generative AI’s breakout year”

Wat is generatieve artificiële intelligentie?

Generatieve AI is een technologie die autonoom content creëert. Het kan gaan om tekst en beelden, maar ook om complexe modellen, Excelformules, analyses en programmacode. Deze inhoud wordt geproduceerd op basis van grote hoeveelheden gegevens die middels neurale netwerken en deeplearning-technieken worden geëvalueerd. Het bekendste voorbeeld van generatieve AI is ChatGPT, van het Amerikaanse bedrijf OpenAI.

Een op de drie bedrijven maakt al gebruik van generatieve AI.

Maar is dat ook het geval voor de financiële taken in bedrijven? Toen het McKinsey-onderzoek in april 2023 werd uitgevoerd, zei een derde van de deelnemers dat generatieve AI al regelmatig werd gebruikt bij minstens één bedrijfsfunctie in hun bedrijf. Volgens de enquête wordt generatieve AI het vaakst gebruikt bij marketing, sales en service- en productontwikkeling; risicobeheer, corporate finance en andere bedrijfsfuncties volgen op grote afstand.

Bedrijfsfuncties die frequent gebruikmaken van gen. AI:

zoomzoom
Bedrijfsfuncties met frequent gebruik van generatieve AI
Bron: McKinsey Global Survey on AI, 2023, “The state of AI in 2023: Generative AI’s breakout year”

Onbenut potentieel bij risicobeheer.

Als we de surveyresultaten mogen geloven, zal het gebruik van generatieve AI in de toekomst nog sterker toenemen. Zo gelooft meer dan twee derde van de ondervraagden dat het eigen bedrijf de AI-investeringen in de komende drie jaar zal opvoeren. Zij zien niet alleen onbenut potentieel bij de productie, maar ook en vooral bij het risicobeheer. Binnen dit domein hebben de bevraagde ondernemingen nu al bovengemiddelde kostenbesparingen gerealiseerd met behulp van AI, en er hun omzet mee verhoogd. 

Lagere kosten en hogere inkomsten door invoering van AI

zoomzoom
Lagere kosten en hogere inkomsten door ingebruikname van AI
In het risicosegment konden bedrijven die AI gebruiken, al aanzienlijke kostenbesparingen realiseren en hun omzet verhogen. Ook bij financiën waren omzetverhogingen mogelijk. (Bron: McKinsey Global Survey on AI, 2023)

Generatieve AI zal de werkvloer veranderen.

Onze EOS Survey “European Payment Practices 2022” liet al zien dat digitalisering een belangrijk thema is bij risico en financiën. Wie niet digitaliseert, zal uiteindelijk met z’n vorderingen blijven zitten. Vooral over AI waren de ondervraagden eenstemmig: iets minder dan de helft (44 procent) dacht zelfs al vóór de introductie van ChatGPT dat deze technologie het vorderingenbeheer van de toekomst zou omgooien. De resultaten van het McKinsey-onderzoek doen vermoeden dat zij gelijk zullen krijgen.
Paul Baltag, AI & data expert bij EOS KSI Roemenië

Generatieve AI zal de werkvloer veranderen. Het is een goede sparringpartner voor medewerkers en geeft bedrijven, als ze er correct gebruik van maken, een onmiskenbaar concurrentievoordeel.

Paul Baltag
AI & data expert bij EOS KSI Roemenië
Bij EOS, een toonaangevende financiële groep die in vorderingenbeheer gespecialiseerd is, onderzoeken onze medewerkers hoe generatieve AI het dagelijkse werk kan ondersteunen. “Hoe kan ik vlugger op vragen reageren, betrouwbare prognoses maken, en personeel snelle toegang tot informatie verlenen? Generatieve AI creëert kansen in tal van domeinen”, zegt Paul Baltag, AI & data expert bij EOS KSI Roemenië. De technologie is in deze context niet bedoeld om werk te verdringen, maar wel om het te vereenvoudigen. En op die manier onze productiviteit te verbeteren.

Wilt u nú profiteren van de voordelen van AI voor uw vorderingenbeheer? Wij helpen u graag.

Fotocredits: EOS