Financiële geletterdheid: hoe EOS zich inzet voor een schuldenvrije wereld.

Om overmatige persoonlijke schulden te voorkomen, neemt EOS zijn verantwoordelijkheid en zet zich in om de financiële geletterdheid in de samenleving te verbeteren.

TijdTijd
  • Door maatschappelijke betrokkenheid wil EOS een rol spelen om te voorkomen dat mensen in de schuldenval terechtkomen.
  • De eerste non-profitorganisatie van de EOS-groep, de stichting finlit, onderwijst kinderen van 9-13 jaar in verantwoord omgaan met geld.
  • In Slovenië steunt EOS het project "Financial School", dat workshops over geldzaken aanbiedt voor mensen van alle leeftijden.
Financiële geletterdheid: Sebastian Richter, directeur van de finlit stichting
Al voor de crisis van Covid-19 hadden bijna zeven miljoen mensen in Duitsland te hoge schulden. Een cijfer dat de EOS-groep wil tegengaan met haar eerste VZW, de stichting finlit. "Ons doel om een schuldenvrije wereld te creëren dwingt ons tot handelen", zegt Sebastian Richter, directeur van de stichting finlit, "maar dat kunnen we niet alleen met onze bedrijfsactiviteiten bereiken. We moeten buitensporige schulden preventief aanpakken - door maatschappelijke betrokkenheid op het gebied van financiële geletterdheid." Als lid van de Duitse vereniging van incassobedrijven (BDIU) heeft EOS altijd het motto van de vereniging "Incasso betekent verantwoordelijkheid" uitgedragen. Nu, met het oog op de gevolgen van de pandemie, is de betekenis van deze verantwoordelijkheid nog duidelijker geworden en bevestigt dit de betrokkenheid van EOS bij hun activiteiten.

Meer financiële kennis in het dagelijks leven voor minder buitensporige persoonlijke schulden.

Maar het is niet alleen in tijden van crisis dat EOS actief is in de gevoelige context van schulden en financiën. EOS maakt gebruik van de beschikbare expertise op dit gebied, ook buiten het eigen bedrijf, voor sociale activiteiten waarbij kinderen en jongvolwassenen betrokken zijn. "ManoMoneta" is de naam van het educatieve programma waarmee de stichting finlit sinds september 2020 financiële kennis in de klaslokalen van Duitse scholen brengt. Het doel is een betere financiële geletterdheid in het dagelijks leven, zodat overmatige persoonlijke schulden niet in de eerste plaats ontstaan. "We willen het taboe op het onderwerp geld en schulden wegnemen en de financiële geletterdheid van mensen vergroten, zodat minder van hen in de schuldenval terechtkomen", zegt Richter. "We zijn al op de basisschool begonnen met het onder de aandacht brengen van dit belangrijke onderwerp."

Het eerste finlit-initiatief "ManoMoneta" is gericht op kinderen in hun derde tot zesde leerjaar en brengt financiële kennis bij die in het schoolprogramma vaak over het hoofd wordt gezien. finlit had het gevarieerde lesprogramma al vóór de coronaviruspandemie ontwikkeld, methoden en materialen uitgewerkt en op pilotscholen getest. Het initiatief is vervolgens in september met succes van start gegaan. "We hebben in de eerste zes maanden meer dan 9.700 kinderen op bijna 100 scholen bereikt - ondanks Covid-19", aldus Richter. Het online lesprogramma werd al vroeg uitgebreid vanwege de sluiting van scholen en aangepast aan de uitdagingen van face-to-face- en afstandsonderwijs. De verscheidenheid en flexibiliteit werden zowel door de leerkrachten als de kinderen goed onthaald.
Financiële geletterdheid: Tatjana Radic, lerares aan de Otfried Preußler Basisschool in Berlijn
Tatjana Radic geeft les aan de Otfried-Preußler Basisschool in Berlijn. Haar klas 5b is een van de eerste die "ManoMoneta" gebruikt via digitaal afstandsonderwijs. "Vanwege het coronavirus gebruikten we het programma als een digitale les van een uur," zegt Radic. "Dit was een fantastische verandering voor de kinderen: ze waren betrokken en stelden veel vragen. De les was boeiend en snel voorbij." En "ManoMoneta" maakte het ook voor haar als leerkracht gemakkelijk. Volgens Radic is het programma een nuttige aanvulling op de leerstof en kan het gemakkelijk in het lesprogramma worden geïntegreerd. "Goed omgaan met geld is nu belangrijker dan ooit voor kinderen.
Financiële geletterdheid: Natalija Zupan, algemeen directeur van EOS in Sloveniëina
"Vooral jongeren zijn dankbaar. In de workshops leren ze hoe ze hun uitgaven onder controle kunnen houden om overmatige schulden te voorkomen."
Natalija Zupan, algemeen directeur van EOS KSI

EOS brengt basiskennis over aan kinderen, jongeren en volwassenen in Slovenië.

In Slovenië richten EOS-medewerkers zich ook op preventie om te hoge persoonlijke schulden in te dammen. In samenwerking met het financiële tijdschrift Moje Finance steunt EOS sinds september 2019 de Financiële School. Het non-profitproject biedt financiële educatie voor jongeren, millennials en volwassenen, en de inhoud wordt aangepast aan de doelgroep. Ze organiseren een driedaagse workshop, waarin verschillende experts basiskennis over geld, financiën en vermogen verschaffen. 

"De manier waarop we onze financiën beheren, heeft een grote invloed op onze levensstijl. Ongeacht hoeveel geld of vermogen we hebben, we kunnen onze financiële zekerheid waarborgen door consequent te zijn", zegt Natalija Zupan, algemeen directeur van EOS in Slovenië. Maar helaas is, vooral onder jongeren, de financiële kennis nog zeer beperkt. Daarom, zegt Zupan, was ze zo enthousiast toen het financiële tijdschrift Moje Finance de Financiële School oprichtte. "Ik vond het een goed idee om kinderen en jonge volwassenen financiële kennis bij te brengen", zegt ze. "Voor mij maakt dit deel uit van het basisonderwijs, net als lezen, schrijven en wiskunde. Hoe eerder je ermee begint, hoe beter het is voor de toekomst." 

De missie: Voor een schuldenvrije wereld.

Er was geen twijfel mogelijk bij Zupan: ze wilde de Financiële School steunen. Ze belde de redactie van Moje Finance en vroeg of zij wilden meewerken aan het project met EOS. Dat wilden ze. Zupan heeft tot nu toe acht workshops samengesteld en de feedback van de studenten was overweldigend positief. De inhoud bestaat uit verschillende onderwerpen uit het schuldenmilieu. Het kan gaan om de redenen waarom iemand schulden maakt, de gevolgen die daaruit voortvloeien, oplossingen om uit de buitensporige schulden te raken of manieren om te voorkomen dat je in de eerste plaats in de schuldenval terechtkomt. "Vooral jongeren zijn dankbaar," zegt Zupan. "Ze krijgen een beter inzicht in de gevolgen die financiële beslissingen kunnen hebben voor hun toekomst. In de workshops leren ze hoe ze hun uitgaven onder controle kunnen houden om overmatige schulden te voorkomen." 

Zupan moest de afgelopen maanden vanwege Covid-19 ook overschakelen op online cursussen. Zodra de crisis voorbij is, keert ze weer terug naar de seminarieruimtes. "We vervullen onze missie - voor een schuldenvrije wereld - door preventieve maatregelen," zegt Zupan.

Experience the finlit foundation in a video

Deze video wordt u aangeboden door YouTube. Door op de knop “Aanvaarden“ te klikken, stemt u ermee in dat YouTube op het door u gebruikte eindapparaat cookies plaatst en daarmee eventuele persoonsgebonden gegevens verwerkt. Bijkomende informatie betreffende de omgang met gebruikersgegevens vindt u in de privacybeleidsverklaring van YouTube op: https://policies.google.com/privacy?hl=nl

Accepteer
In the ManoMoneta program developed by the EOS finlit foundation, schoolchildren aged 9 to 13 can learn about financial products. video_zoom_boxvideo_zoom_box
finlit foundation EOS Group
aborterenaborteren
finlit foundation EOS Group

Als u meer wilt weten over de maatschappelijke betrokkenheid van EOS, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We brengen u ook graag in contact met Sebastian Richter of Natalija Zupan.

Daniel Schenk Senior PR Consultant bei EOS Holding GmbH

EOS in Germany

Daniel Schenk
Team Lead Corporate Communications German Market

Steindamm 91
20099 Hamburg
Germany

presse@eos-solutions.com

Photo credits: Getty Images, Matthias Oertel, EOS, privat